Skip links

Sprekers

Astronaut en ambassadeur van de aarde

André Kuipers

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Naast spreker is André ook ambassadeur van goede doelen. Hij promoot wetenschap en techniek bij jongeren als ambassadeur van het Techniekpact en vraagt aandacht voor de Nederlandse ruimtevaartsector via het Netherlands Space Office. Ook presenteert hij regelmatig wetenschapsprogramma’s op televisie zoals: De Kennis van Nu en Kuipers zoekt contact.

President Philips Nederland

Hans de Jong

Binnen Royal Philips in de Benelux verantwoordelijk voor Marketing en Sales, Business Development, overheidsrelaties en communicatie van de gezondheidstechnologie. Hans de Jong is onder andere lid van het dagelijks en algemeen bestuur van werkgeversorganisatie VNO/NCW en vice-voorzitter van Stichting Brainport. In 2008 werd de heer De Jong CEO van Lighting Systems & Controls en Automotive Lighting met speciale focus op product- en marktontwikkeling van LED- en geavanceerde elektronische controle systemen ten behoeve van energiebesparing in binnen- en buitenverlichting.

Movement on the Ground

Johnny de Mol

Johnny de Mol is een Nederlandse acteur en presentator. Hij is het grootste deel van zijn leven actief geweest met liefdadigheid en richt zich momenteel op de situatie in Lesbos. Tevens is hij ook ambassadeur voor Het Vergeten Kind. Johnny begon zijn werk met Movement on the Ground toen hij en Adil Izemrane besloten Lesbos te bezoeken toen ze de huiveringwekkende verhalen in de media over de vluchtelingensituatie hoorden. Bij zijn terugkeer in Nederland gebruikte Johnny zijn sociale netwerk en keerde hij terug naar Lesbos met structurele donaties en een brandende ambitie om nog veel meer te doen. Sindsdien heeft Johnny zich volledig ingezet voor deze zaak en bezoekt hij Lesbos zo vaak als hij kan.

Politiechef

Lute Nieuwerth

Lute Nieuwerth is portefeuillehouder diversiteit bij de politie. Hiernaast is hij ook onderdeel van het initiatief ‘Kracht van het Verschil’. Nieuwerth is voormalig districtschef Gelderland-Zuid en werkte in Apeldoorn, Arnhem, Zwolle, Deventer en Nijmegen. Lute Nieuwerth blijft zijn focus voortzetten, zodat het etnisch profileren wordt tegengegaan.

Oprichter en CEO SocialGenomics

Susanne Baars

Susanne’s persoonlijke doel is om een toekomst te creëren met universele toegang tot levensreddende informatie voor iedereen. Ze werd een neurowetenschapper gespecialiseerd in genomica op Harvard en wilde een remedie vinden voor een van ‘s werelds dodelijkste ziektes. Totdat ze zich realiseerde dat dankzij technologie we levensreddende informatie voor iedereen kunnen maken, miljoenen levens kunnen redden en de overlevingskansen voor alle komende generaties kunnen verbeteren. Dit inspireerde haar om SocialGenomics MOONSHOT op te richten, een technologiebedrijf dat elke patiënt op de wereld in staat stelt om toegang te krijgen tot de ondersteuning en gezondheidszorg die ze nodig hebben.

Tijdens NedMI2019 zal Susanne Baars een bijdrage leveren binnen het thema Gezondheid en Welzijn.

Kernteam Wij Staan Op!

Amber Bindels

Amber is één van de initiatiefnemers van ‘Wij staan op. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt.’  Zij onderscheidde zich in het land door te vechten tegen afschaffing van het minimumloon voor arbeidsbeperkten. Zij heeft journalistiek gestudeerd, maar kon geen stageadres vinden met haar handicap. Aangezien zij altijd bezig was met denken, is zij ook filosofie gaan studeren. Dit geeft haar de mogelijkheid om te leren wat andere mensen denken, en hoe ze denken.

Ontwerper Circulaire Economie

Emma Fromberg

Emma Fromberg is een designer die met haar ontwerpen de uitdagingen van het klimaat tracht aan te kaarten. Momenteel bereidt zij zich voor de #LastPole expeditie richting ‘the Northern Pole of Inaccessibility’. Haar doel hierbij is het verzamelen van data voor onderzoek naar klimaatverandering. Naast haar expeditie werkt zij bij het Ellen MacArthur Foundation, waarbij zij de circulaire economie probeert te accelereren.

Oprichter en CEO LG Sonic

Yousef Yousef

Yousef Yousef is oprichter en CEO van LG Sonic, die de missie heeft om het gebruik van chemicaliën in de waterzuivering industrie te elimineren door complete, milieuvriendelijke oplossingen te bieden voor waterkwaliteit gerelateerde problemen in de hele industrie. Yousef Yousef is een innovator met een out-of-the-box-visie op waterkwaliteitsbeheer, big data-gedreven technologieën en milieumonitoring. Yousef Yousef is de winnaar van verschillende water innovatie- en ondernemerschap onderscheidingen zoals Aquatech Innovation Award en Shell LiveWIRE en bezit twee patenten op ultrasone technologie gecombineerd met big data en membranen. Hij is de voorzitter van de Nederlandse ondernemers gemeenschap ‘Groene Groeiers’. Deze community investeert in de ontwikkeling van circulaire producten en duurzame technologieën.

Drievoudig Taekwondo-kampioen

Samira El Idrissi

Samira El Idrissi is drievoudig Taekwondo-kampioen en dochter van een Marokkaanse vader en Friese moeder. Ze is (rol)model, vlogger voor Gelijke Kansen, en ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht dat overgewicht onder kinderen tegengaat.

Programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen Albeda

Gyzlene Kramer-Zeroual

Gyzlene Kramer-Zeroual is programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen bij Albeda mbo, lid Raad van Toezicht bij Maritiem Museum Rotterdam, en lid Raad van Toezicht bij CVO Christelijk Voortgezet Onderwijs. Zij is geen onbekende binnen de wereld van educatie en treedt regelmatig op de voorgrond in de strijd voor een betere educatiesysteem.

Speciaal Gezant Migratie

Marit Maij

Marit Maij is Speciaal Gezant Migratie en bestuursvoorzitter Nederlands Nationaal Comité UN Women. Tevens was zij ook actief als woordvoerder Europese zaken, rapporteur voor Brexit en afgevaardigde naar het parlement van de Raad van Europa. Ook hield zij zich als Kamerlid enige tijd bezig met het asielbeleid.

Oprichtster PlanB1

Anouk van Gijtenbeek

PlanB1 is een kledinglabel dat Urban Fashion maakt van de overgebleven stof van massa producenten. Dat betekent dat ze geen controle hebben over het materiaal dat ze in handen krijgen en in welke hoeveelheden. Ze gebruiken en hergebruiken wat ze al hebben en denken creatief na over het gebruik van lokale bronnen. Ze maken goede dingen voor en van degenen die durven te provoceren en niet gebonden zijn door routine.

Oprichtster Girls Forward

Zaitoon Shah

Zaitoon is oprichtster van Girls Forward, een organisatie voor meiden tussen de 15 en 21 jaar oud waarbij ze meiden empoweren, met elkaar in verbinding brengen en talenten te ontwikkelen. Dit doen ze door middel van inspirerende (life) skills & tools mee te geven, over de volgende thema’s: Healthy Girls, Identity, Me, Myself & I, en Performance. In 2016 werkte Zaitoon vanuit New York voor World Merit voor de VN aan de SDG’s, zat in het bestuur van ‘Deloitte Women’s Network’ en zet zich momenteel in voor Diversiteit & Inclusie binnen Aberkyn – McKinsey & Company.

Groenten Zonder Grenzen

Myrthe Frissen

Groenten zonder grenzen (GZG) is een initiatief dat overgebleven voedingsmiddelen verzamelt om gratis gezonde en toegankelijke feestmaaltijden te organiseren. Het GZG team bestaat uit een kern van enthousiaste vrijwilligers uit Rotterdam en omstreken, die graag iets terug willen geven aan de stad en de aarde. Het project valt of staat met de vrijgevigheid van particulieren en bedrijven die producten over hebben, en ons doel willen steunen.

Oprichtster ZINC foundation

Safiyeh Salehi Mobarakeh

ZINC staat voor Zero INvisible Children. Het is een NGO die de identiteiten van ongedocumenteerde kinderen uit conflictgebieden vastlegt en registreert. Dit doen ze niet met de gebruikelijke wijze, maar met blockchain technologie. Het is een innovatieve benadering en oplossing voor ongedocumenteerde kinderen en mensen wereldwijd. Een digitale identiteit biedt perspectief in moeilijke tijden.

Pro-snowboarder

Bibian Mentel

Bibian wil kinderen en jongvolwassenen met een fysieke uitdaging trainen. Dat is de reden waarom zij de Mentelity Foundation heeft opgericht. Zij is zelf het levende bewijs dat het mogelijk is. Bibian Mentel verloor haar onderbeen op 27-jarige leeftijd vanwege kanker. Snowboarding is sinds 2014 onderdeel van het Paralympisch programma, dankzij de inspanningen van Bibian. Zij vindt sport belangrijk: “Mensen met een handicap kunnen meer doen dan ze denken, ze moeten er gewoon meer voor doen. De Mentelity Foundation is er voor mensen met een fysieke uitdaging die helpen kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen, het gaat allemaal om mentelity.”

MoTown Movement

MTM ontwikkelt en deelt low-budget en doe-het-zelf-methoden om vervallen huizen om te vormen tot zelfstandige woningen. Om de methoden te demonstreren, zullen we showcases in Detroit en elders in de wereld bouwen. Het huis dient als een vitrine en een buurthuis. De begane grond zal onze demonstratiehuis zijn met een trainingscentrum. Het bovenste niveau van het huis met twee gezinnen wordt gegeven aan een familie uit Detroit die hun woning is kwijtgeraakt vanwege belastingontwijkingen. Ten slotte zal de kelder het lokale informatiecentrum herbergen dat de buren voorziet van computers, wifi en boeken.

Nationale ombudsman

Reinier van Zutphen

Reinier van Zutphen (1960) is op 31 maart 2015 benoemd tot Nationale ombudsman, voor een periode van zes jaar. Reinier van Zutphen studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Law School en deed een opleiding tot rechterlijk ambtenaar. Hij heeft ruime ervaring als rechter: werkte in Utrecht, Den Haag, Almelo, Luxemburg, Amsterdam, Curaçao en Alkmaar. Ook was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Gepassioneerd voor educatie A.I. en A.I. educatie

Youssef El Bouhassani

Youssef is mede-oprichter van LeerLevels. Een bedrijf dat kunstmatige intelligentie inzet om gepersonaliseerd onderwijs mogelijk te maken. In 2017 werd Youssef verkozen tot HvA’s docent van het jaar en in 2018 tot lándelijk docent van het jaar. Naast LeerLevels is hij docent en onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en bestuurslid bij stichting De Nationale DenkTank. 

Oprichter Sheltersuit

Bas Timmers

De Sheltersuit is een water- en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Een product ontworpen voor mensen in nood en wordt gratis beschikbaar gesteld voor daklozen en vluchtelingen. De productie wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder voormalige vluchtelingen.

Oprichter van YouthforClimateNL

Stijn Warmenhoven

Stijn Warmenhoven is de oprichter van YouthforClimateNL. Stijn organiseerde de eerste Nederlandse scholierenstaking voor het klimaat. Bij die eerste staking op 7 Februari kwamen meer dan 20.000 scholieren. Als gevolg mocht Stijn met leden van YouthforClimate de week erna aanschuiven in het torentje met Mark Rutte en Eric Wiebes. Stijn zat meerdere keren aan tafel bij DWDD en was dus het gezicht van de ‘klimaatspijbelaars’. Stijn is 18 jaar en studeert Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.

President DSM Nederland

Edith Schippers

Edith Schippers was van 2010 tot en met 2017 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor zat ze zeven jaar in de Tweede Kamer namens de VVD, waar ze zich ook met gezondheidszorg bezighield. Edith Schippers is momenteel president bij DSM Nederland. In deze rol rapporteert zij aan de voorzitter van de raad van commissarissen van DSM. Het bedrijf DSM, dat is ontstaan uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, maakt onder meer voedingsingrediënten en levert aan de cosmetica- en farmaceutische industrie. Het concern heeft zo’n 23.000 werknemers en een jaaromzet van 10 miljard euro.

Zorginnovator

Tristan Garssen

Tristan Garssen heeft de visie en daadkracht om het Nederlandse zorg efficiënter vorm te geven. Het huidige verzuilde systeem waar communicatie, samenwerking, declaraties en gegevensoverdracht sterk belemmerd zijn was reden tot het oprichten van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving Ivido. Een tweede pijler van Ivido is preventieve zorg. Door zelfmanagement e-health programma’s te ontwikkelen wordt de gezondheid en vitaliteit van de Nederlander ondersteund waarmee latere kosten voor genezing en behandeling vermeden worden. 

Oprichter Studiezalen en Amsterdammer van het jaar

Abdelhamid Idrissi

Abdelhamid groeide op in Nieuw-West in een arm gezin waar studeren niet vanzelfsprekend was. Hij kreeg veel liefde en aandacht van zijn ouders, dat was voor hem voldoende om vol zelfvertrouwen keihard te werken en nooit op te geven. Op die manier rondde hij de studie tot bouwkundig ingenieur succesvol af. Veel kinderen in kwetsbare wijken krijgen niet de liefde en aandacht die hij kreeg. In 2010 besloot hij zijn hart te volgen en richtte Stichting Studiezalen op. Een Studiezaal is een plek waar jongeren uit het primair en voortgezet onderwijs terecht kunnen om in alle rust te kunnen studeren. 

Voormalig minister-president

Jan Peter Balkenende

Zijn politieke carrière begon in Amstelveen, waar hij van 1982 tot en met 1998 gemeenteraadslid was. In deze periode promoveerde hij ook tot doctor in de rechtsgeleerdheid en werd hij (parttime) bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de VU, een functie die hij tot zijn beëdiging als minister-president in 2002 vervulde. In 1998 trad hij toe tot de Tweede Kamer. In 2001 werd hij fractievoorzitter en lijsttrekker van het CDA, en het jaar erna werd hij minister president van het eerste kabinet-Balkenende.

President van Huisman Equipment

Joop Roodenburg

Joop Roodenburg (1950) is in 1977 afgestudeerd  aan de TU Delft in de werktuigkundige meet- en regeltechniek. Hij is president van Huisman Equipment, dat wereldwijd tot de top-3 van kranenbouwers behoort. Huisman bouwt technologisch geavanceerde kranen voor schepen in de offshore-sector en is wereldleider op het gebied van apparatuur voor het leggen van pijpleidingen op plaatsen waar de zee extreem diep is.

Daarnaast is Roodenburg in september 2015 gestart met ‘Buccaneer Delft’ op de Paardenmarkt in Delft. Dit is een ‘accelerator’ voor jonge technologiebedrijven, actief in de energie- en offshore-sector. Met deze accelerator streeft hij ernaar om zijn innovatiedrang en ondernemerschap over te dragen op de nieuwe generatie  ondernemers. Buccaneer wil de verbinding leggen tussen de industrie, de TU Delft en jonge ondernemers.

CTO STEDIN

David Peters

David is vanaf 1 januari 2018 Chief Transition Officer binnen de raad van bestuur. Sinds mei 2015 was hij directeur Strategie bij Stedin en verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Tot mei 2015 werkte hij bij Boston Consulting Group in binnen- en buitenland aan strategie- en organisatievraagstukken, met name in de energiesector. In 2006 was hij lid van de Nationale Denktank. Hij studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven en Toegepaste Ethiek aan de Universiteit van Leuven.

Mosa Al Mansour

Mosa uit Syrië is bijna vier jaar in Nederland. Hij studeert Accountancy aan het Saxion. Zijn stage bij de Belastingdienst in Apeldoorn bevestigde zijn enthousiasme voor accountancy.

Wethouder Economie, Internationaal en Dienstverlening

Saskia Bruines

“Ik houd van het openbaar bestuur. Het is een mogelijkheid om daadwerkelijk iets te doen voor de stad, inwoners en ondernemers. Voor mij is het belangrijk dat mensen zich kunnen ontwikkelen en daarmee ook verantwoordelijkheid kunnen nemen voor zichzelf en voor elkaar. Daarbij moeten ze soms geholpen worden  en het is aan de gemeentepolitiek om de zaken die voor iedereen belangrijk zijn goed te regelen. Denk aan een gezonde en prettige omgeving, goede zorg en goed onderwijs. Ik laat me daarbij graag inspireren door de inwoners en door goede argumenten.”

Oprichter Nibblr

Yannick Kampschoer

Volgens Yannick – het brein achter Nibblr – is voeding dé manier om met mensen in contact te komen. Het idee voor de social-dining-app ontstond toen hij na de middelbare school twee jaar ging reizen door Australië. ‘Een lekkere maaltijd was daar vaak de katalysator voor het ontstaan van een mooie vriendschap.’

Bashar Alsayegh

Bashar uit Syrië is bijna vier jaar in Nederland en woont in Oisterwijk. In slechts twee jaar tijd behaalde hij zijn diploma voor de mbo-opleiding ICT niveau 4. Hij is inmiddels doorgestroomd naar het hbo.

Directeur College De Brink at College De Brink, onderdeel van de Gooise scholen federatie

Eric van ‘t Zelfde

(AD) Volgens Van ‘t Zelfde zijn er buurten waar je de samenleving binnen de vier muren van een school kunt redden. ,,Door goed onderwijs en voldoende geld. Dan voorkom je dat de witte Tokkies extreem rechts worden en allochtone leerlingen radicaliseren. Zorg voor goede lessen, wees creatief. Kinderen in armoede kunnen nu eenmaal niet stilzitten en sponzen, je hebt wel andere dingen aan je hoofd. In Rotterdam was ik jaarlijks al 400.000 euro kwijt aan mijn afdracht aan het schoolbestuur. Dat zat lekker in een hoofdkantoor aan het water op hun gouden toiletten. Terwijl ik nog niet eens nieuwe stoelen kon kopen en leerlingen in de pauze op de grond moesten zitten. Boeven zijn het.”
Van ‘t Zelfde kreeg landelijke bekendheid door zijn succesvolle aanpak op de Hugo de Grootschool in Rotterdam. Hij  schoof ook geregeld aan in actualiteitenprogramma’s. En hij werkte mee aan het tv-programma Dream School, waarin voortijdig schoolverlaters werden ondersteund.

De Jonge Ondernemer

Bas Grund

Hij wordt ook wel de jonge ondernemer genoemd. De nieuwe Nederlandse Mark Zuckerberg of Elon Musk wellicht. Bas is oprichter van Wire Marketing (een allround Online Marketing bedrijf), oprichter van Plastic Free Food (plasticvrije restaurants) en is Solver bij NASA. Ondernemen is voor hem een hobby en een uitlaatklep. Het zit in zijn DNA en kan hierdoor 100% zichzelf zijn.

Televisie-presentatrice en programmamaakster

Lucille Werner

In 2006 richt Lucille haar eigen stichting op: De Lucille Werner Foundation. Deze stichting zet zich in om de beeldvorming van mensen met een handicap op een positieve manier te beïnvloeden. Lucille bedenkt meerdere televisieformats, waardoor mensen met een handicap veel zichtbaarder worden. Al deze programma’s dragen bij aan positieve beeldvorming over mensen met een handicap. Een doel waar Lucille zich met haar stichting nog steeds dagelijks met veel passie voor inzet. Die inzet blijft niet onopgemerkt. Zo wordt Lucille onder meer in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, in 2011 wint ze de Martin Luther King Award en in 2012 de Majoor Bosshardt Prijs.

De Jonge Dokter

Wouter van Dijk

Werken aan je passie, zorgend voor mensen met fijne collega’s dat is wat iedere zorgverlener wil. De weg hiernaartoe is vol uitdagingen waarbij het fijn is om te weten dat je gesteund wordt. Vanuit dit idee zijn hij tot De Jonge Dokter gekomen.

Gedreven door hopen energie om te helpen en te verbeteren hoop hij deze steun te kunnen zijn en bieden. Met een geneeskunde en rechten studie op zak streeft hij ernaar de zorg weer een stapje verder te brengen. Minder werkdruk, meer tijd om te genieten van het mooie vak van zorgverlener zijn.

Verder rent, zwemt en fietst hij veel om zijn verslaving aan endorfines te blijven voeden.

Projectontwikkelaar en mede-oprichter Movement on the Ground

Adil Izemrane

De rode draad in zijn werk is een sterk geloof in duurzaamheid en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Na zijn bezoek aan Lesbos in de zomer van 2015 zag hij de noodzaak in om te handelen. Sindsdien heeft hij zich volledig hieraan toegewijd om impactvol te werk te gaan met blijvende verbeteringen aan de vluchtelingencrisis op het eiland. Hij en Johnny waren de eerste twee die de reis begonnen die leidde tot de oprichting van Movement on the Ground.

Impact Hub Amsterdam

Rutger de Rijk

Rutger is impactmaker in hart en nier. Als oprichter van Young Impactmakers en programmamaker bij Impact Hub Amsterdam brengt hij individuen en startups uit het hele land samen om te sparren, te spreken en ondernemende oplossingen te bedenken voor maatschappelijke thema’s binnen (en buiten) Nederland. Hij is tevens ook onderdeel van Young on Board van de Amsterdam Economic Board, waarbij hij zich inzet voor een slimme, groene en gezonde toekomst van Amsterdam.

Socioloog, onderzoeker en lid van de Onderwijsraad

Iliass el Hadioui

El Hadioui leidde een onderzoekstraject vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam, ondersteund door het Ministerie van OCW. Het gaat om ‘engaged scholarship’ – maatschappelijk betrokken, participatief onderzoek met en door scholen. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek Switchen en Klimmen. Hoe ga je als school om met leerlingen die opgroeien tussen botsende codes van thuis, school en straat? En welke rol spelen digitalisering en burgerschap hierin? Iliass El Hadioui – socioloog, onderzoeker en lid van de Onderwijsraad – ontwikkelde de filosofie van De Transformatieve School die leraren helpt omgaan met straatgedrag op school.

Freediver, Biohacker en avonturier

Kiki Bosch

Kiki heeft ijswater gebruikt als een hulpmiddel om weer in contact te komen met haarzelf bij het herstellen van een trauma. De kou liet haar zien hoe ze haar manier van denken kon veranderen, van iets dat onmogelijk leek tot iets dat ze kon overwinnen. Ze groeide om te leren dat de verschuiving die je in een ijsbad maakt ook naar het dagelijks leven vertaald kan worden.

“Als je leert hoe je deze verschuiving moet maken, leer je dat er zoveel potentieel in ons is …

Zoveel potentieel in ons verstand en lichaam waar we op dit moment geen gebruik van maken.”

Het doel van Kiki is om je eigen grootheid te laten ervaren.

Gedragsspecialist en oprichter Lenard and Lenard

Benito Doelwijt

Benito Doelwijt is een veelgevraagd performance specialist en founder van Lenard and Lenard group. Zijn kracht ligt in het verbeteren van de performance van mensen, teams en organisaties. Naast performance specialist en co-host van een eigen podcastprogramma bij radiozender BNR, is hij ook een concept denker – en verantwoordelijk voor tal van vernieuwende succesvolle concepten die allen gemeen hebben dat ze mensen in staat stellen op een leuke en meetbare manier aan zichzelf te werken. Als spreker kan hij als geen ander verbinding maken met zijn publiek. Dit komt mede omdat hij zichzelf niet spaart tijdens zijn presentaties. Sinds twee jaar werkt hij samen met Jörgen Raymann. Ze gaan in gesprek met topondernemers en -politici over de toekomst van werken en ontwikkelen. Tijdens de interactieve sessie “Wij in de toekomst” gaan Doelwijt en Raymann in op de uitdagingen van de werkende mens. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige zelfspot en satire.

Cabaretier, producent en consultant bij Lenard and Lenard

Jörgen Raymann

Wie kent hem niet! Jörgen Raymann is al jaren een zeer bekend en veelgevraagd cabaretier, televisiemaker, radiopresentator en spreker. Raymann heeft ruim 14 jaar het succesvolle programma ‘Raymannn is Laat’ gepresenteerd. Toen dit na 28 seizoenen abrupt stopte, heeft zijn leven op zijn kop gestaan. Voor Raymann heeft de periode na zijn talkshow volledig in het teken van persoonlijke groei gestaan en niet zonder succes. Op dit moment is Raymann naast radiopresentator van de twee BNR programma’s “Ask me anything” en “Wij in de toekomst”, ook een van de hoofdrolspelers in de bekende Broadway musical Hello Dolly. Sinds twee jaar werkt hij samen met Benito Doelwijt van Lenard and Lenard met als doel werkende mensen anders naar de werkweek te laten kijken. Tijdens de interactieve sessie “Wij in de toekomst” gaan Raymann & Doelwijt in op de uitdagingen van de werkende mens. Uiteraard gaat dit gepaard met veel zelfspot en satire.

En vele anderen!

Volg ons en mis geen enkele update

Programma

– Het programma is ter indicatie en onder voorbehoud –

Thema's

Group 70

EDUCATIE

Nederlands onderwijs is van kwalitatief hoog niveau – zeker in internationaal perspectief. Tegelijk ervaren Nederlandse scholieren en studenten echter een hoge studiedruk. Nederlands onderwijs lijkt meer prestatiegericht en minder competentiegericht. Bovendien draagt het sociaal leenstelsel en een arbeidsmarkt die steeds meer eisen stelt ook bij aan die druk. Werkt ons huidige onderwijssysteem dan nog wel? Hoe kunnen we de leiders van de toekomst het beste opleiden?

  • Studiedruk
   Hoe spelen educatie instellingen in op het dagelijks leven van studenten?
  • Eenzijdig perspectief in educatie
   Hoe zorgen we ervoor dat maatschappelijke thema’s binnen het onderwijs van alle kanten worden belicht?
  • Verbetering van educatie
   Op wat voor manier willen wij studenten betrekken bij het verbeteren van ons educatiesysteem?
  • Ondernemen
   Welke mogelijkheden kan het huidige onderwijssysteem bieden om projectideeën in de vorm van een onderneming uit te werken?
Group 70

EDUCATIE

Nederlands onderwijs is van kwalitatief hoog niveau – zeker in internationaal perspectief. Tegelijk ervaren Nederlandse scholieren en studenten echter een hoge studiedruk. Nederlands onderwijs lijkt meer prestatiegericht en minder competentiegericht. Bovendien draagt het sociaal leenstelsel en een arbeidsmarkt die steeds meer eisen stelt ook bij aan die druk. Werkt ons huidige onderwijssysteem dan nog wel? Hoe kunnen we de leiders van de toekomst het beste opleiden?

  • Studiedruk
   Hoe spelen educatie instellingen in op het dagelijks leven van studenten?
  • Eenzijdig perspectief in educatie
   Hoe zorgen we ervoor dat maatschappelijke thema’s binnen het onderwijs van alle kanten worden belicht?
  • Verbetering van educatie
   Op wat voor manier willen wij studenten betrekken bij het verbeteren van ons educatiesysteem?
  • Ondernemen
   Welke mogelijkheden kan het educatiesysteem bieden om projectideeën in de vorm van een onderneming uit te werken?
Group 75

DUURZAAMHEID

Nederland Waterland staat wereldwijd bekend om zijn unieke bouwwerken om zich te wapenen in de eeuwige strijd met het water. Dit zorgt ervoor dat ons land, ondanks dat het voor een groot deel onder zeeniveau ligt, bewoonbaar is. Klimaatverandering is echter misschien wel de grootste bedreiging voor onze leefbaarheid. Hoe kunnen wij Nederland leefbaar doorgeven aan de volgende generaties en hoe kan de overheid burgers in dit proces betrekken?

 • Energietransitie
  Welke maatregelen nemen wij om een vlotte en effectieve energietransitie te realiseren?
 • Voeding
  Wat is er voor nodig om de voedselindustrie circulair te maken?
 • Kleding
  Welke veranderingen moeten worden doorgevoerd in de fashionindustrie om vervuiling tegen te gaan?
 • Omgeving
  Hoe moeten wij met onze aarde omgaan?
Group 75

DUURZAAMHEID

Nederland Waterland staat wereldwijd bekend om zijn unieke bouwwerken om zich te wapenen in de eeuwige strijd met het water. Dit zorgt ervoor dat ons land, ondanks dat het voor een groot deel onder zeeniveau ligt, bewoonbaar is. Klimaatverandering is echter misschien wel de grootste bedreiging voor onze leefbaarheid. Hoe kunnen wij Nederland leefbaar doorgeven aan de volgende generaties en hoe kan de overheid burgers in dit proces betrekken?

 • Energietransitie
  Welke maatregelen nemen wij om een vlotte en effectieve energietransitie te realiseren?
 • Voeding
  Wat is er voor nodig om de voedselindustrie circulair te maken?
 • Kleding
  Welke veranderingen moeten worden doorgevoerd in de fashionindustrie om vervuiling tegen te gaan?
 • Omgeving
  Hoe moeten wij met onze aarde omgaan?
Group 52

VREDE EN RECHT

Nederland is het mondiale epicentrum van vrede en recht. Alleen al in Den Haag bevinden zich 200 (inter)nationale overheidsorganisaties die zich bezighouden met een rechtvaardiger en veiligere wereld. Tegelijkertijd zijn er juist in ons land grote uitdagingen op gebied van democratie, grondrechten en veiligheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kernwaarden van vrijheid en gelijkheid doorgang blijven vinden in de 21e eeuw?

 • Transparantie
  Hoe behouden en verbeteren wij de transparantie van organisaties in Nederland?
 • Diversiteit en inclusie
  Welke stappen kunnen wij nemen om een pluralistische samenleving te realiseren?
 • Geweld
  Hoe voorkom je (excessief) geweld gebruik?
 • Integratie
  Wat is integratie en hoe willen wij als samenleving daar invulling aan geven?
Group 52

VREDE EN RECHT

Nederland is het mondiale epicentrum van vrede en recht. Alleen al in Den Haag bevinden zich 200 (inter)nationale overheidsorganisaties die zich bezighouden met een rechtvaardiger en veiligere wereld. Tegelijkertijd zijn er juist in ons land grote uitdagingen op gebied van democratie, grondrechten en veiligheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kernwaarden van vrijheid en gelijkheid doorgang blijven vinden in de 21e eeuw?

 • Transparantie
  Hoe behouden en verbeteren wij de transparantie van organisaties in Nederland?
 • Diversiteit en inclusie
  Welke stappen kunnen wij nemen om een pluralistische samenleving te realiseren?
 • Geweld
  Hoe voorkom je (excessief) geweld gebruik?
 • Integratie
  Wat is integratie en hoe willen wij als samenleving daar invulling aan geven?
Group 25

GEZONDHEID EN WELZIJN

Nederlandse jongeren ervaren – mede door de opkomst van sociale media en het ogenschijnlijke individualisme in de samenleving – een grote sociale druk. Daardoor hebben veel jongeren een uitdaging om mentaal gezond te blijven. Ook zijn er jongeren die door een lichamelijke of geestelijke uitdaging niet dezelfde kansen kunnen krijgen in onze maatschappij. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen fysiek en mentaal ‘fit’ kan blijven in een continu doordraaiende samenleving?

 • Sociale druk en individualisme
  Wat doen wij tegen sociale druk en een ogenschijnlijk individualisme?
 • Innovatie en technologie
  Welke technologieën verbeteren en behouden de kwaliteit in de zorg?
 • Preventieve gezondheidszorg
  Wat doen wij om gezond te blijven?
 • Met een beperking leven
  Hoe zorgen wij ervoor dat iedereen gezien wordt?
Group 25

GEZONDHEID EN WELZIJN

Nederlandse jongeren ervaren – mede door de opkomst van sociale media en het ogenschijnlijke individualisme in de samenleving – een grote sociale druk. Daardoor hebben veel jongeren een uitdaging om mentaal gezond te blijven. Ook zijn er jongeren die door een lichamelijke of geestelijke uitdaging niet dezelfde kansen kunnen krijgen in onze maatschappij. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen fysiek en mentaal ‘fit’ kan blijven in een continu doordraaiende samenleving?

 • Sociale druk en individualisme
  Wat doen wij tegen sociale druk en een ogenschijnlijke individualisme?
 • Innovatie en Technologie
  Welke technologieën verbeteren en behouden de kwaliteit in de zorg?
 • Preventieve gezondheidszorg
  Wat doen wij om gezond te blijven?
 • Met een beperking leven
  Hoe zorgen wij ervoor dat iedereen gezien wordt?
X