Skip links

Deze festivalzomer staat Amnesty International met petities voor de vermoorde homorechtenactivist Zak. @yvetjody vertelt waarom je moet tekenen.

Pinkpop – ZAK

Deze festivalzomer staat Amnesty International met petities voor de vermoorde homorechtenactivist Zak. @yvetjody vertelt waarom je moet tekenen.

Waarom we aandacht moeten besteden aan LGBTIQ+-rechten

Dit jaar stond ik er weer. Met petitie in de aanslag ging ik het Pinkpopterrein langs voor Amnesty International. Toen ik voor het eerst over de actie van dit jaar hoorde, schrok ik.

Zak Kostopoulos was een LGBTIQ+-activist in Griekenland. Daar werd hij door twee mannen buiten bewustzijn getrapt. Toen de politie kwam, hielpen ze hem niet. Ze trapten hem na en arresteerden hem. Hij overleed aan de verwondingen.

Pinkpop

Een verschrikkelijk verhaal waar Amnesty International met de petitie verandering in wil brengen. Helaas niet meer voor Zak, maar wel voor al die andere homo’s, lesbiennes, transsexuelen en alle andere die niet in het ‘standaard’ hokje passen. Want de mensen verantwoordelijk voor Zak’s dood worden niet allemaal berecht. De eis van Amnesty is simpel: gerechtigheid.

Voor mij was Pinkpop een weerspiegeling van de samenleving. Er zijn zoveel verschillende mensen. Op het festival lopen hippe jongeren die van band naar band hoppen. Maar je vindt er ook ouders die herinneringen ophalen. Mensen die op het gras zitten met een biertje, en mensen die niks drinken zodat ze langer vooraan kunnen staan.

Europese Unie

Ik ben zelf meerdere malen in Griekenland geweest. Lekker naar het strand, de Acropolis beklimmen en ‘s nachts een drankje doen in de stad. Ik heb me er niet onveilig gevoeld.  “Dat zoiets gebeurt binnen de Europese Unie,” hoorde ik meerdere mensen tegen mij zeggen.

“Toevallig ken ik deze jongen.”

Dit hoorde ik niet van de homo’s die ik sprak afgelopen weekend. Zij voelen zich niet altijd veilig op vakantie. Eentje vertelde mij dat het hem niks verbaasde. Hij had last van discriminatie tijdens zijn vakantie in Athene. Een andere keek verbaasd naar de foto op mijn petitie. “Toevallig ken ik deze jongen. Ik kwam een dag na zijn moord aan in Athene. Mijn vrienden in Griekenland waren toen erg van slag. Zij kenden hem.”

Kleine wereld

Het is een kleine wereld. Een wereld waarin ikzelf niet ervaren kan hoe veilig of onveilig een land voor de LGBTIQ+-gemeenschap is als hetrosexueel. Een wereld waar ik zelf niet bij hoor, waar ik zelf niet alles van ervaar. Tot mijn blijdschap stonden de meeste mensen achter de petitie. Meer dan 10.000 mensen tekenden. Velen vol ongeloof, vol verbazing en zodra homorechten vielen onderbraken ze mij en tekenden ze direct.

“Verwijfd of niet verwijfd. Vind je dat een moord ongestraft mag blijven?”

Toch was niet elk gesprek dat ik voerde prettig. Eén jongen wilden alleen maar onder bepaalde voorwaarden tekenen. “Was het een ‘verwijfde’ of een ‘normale’ homo zoals een van mijn vrienden. Als die verwijfd is teken ik niet.” Even stond ik perplex: “verwijfd of niet verwijfd. Vind je dat een moord ongestraft mag blijven?” vroeg ik hem. De jongen twijfelde even, maar herhaalde zijn retoriek. “Ja die verwijfde, daar ben ik het niet mee eens.”

Winq

De petitie en deze ervaring liet mij alleen nog maar meer zien waarom het belangrijk is dat een blad als Winq bestaat. Het grootste lifestyle magazine voor gay mannen verdiept zich in zijn doelgroep en biedt een platform voor verhalen en stemmen die anders niet gehoord worden. LGBTIQ+-rechten zijn helaas nog steeds niet vanzelfsprekend. Ik ben daarom erg blij dat chef-redacteur Martijn Kamphorst te gast is bij Nederland Maakt Impact.

De petitie voor Zak is nog steeds te ondertekenen via deze link.    

Schrijfster Yvet Maassen op Pinkpop.

 

X