Skip links

Sustainable Fashion

Door: Lisa de Graaf

Mijn originele vakgebied ligt in Industrieel Ontwerpen. Duurzaamheid is iets waar ik me altijd al erg bewust van ben geweest, maar deze studie heeft mijn bewustzijn nog meer aangewakkerd. Als Industrieel Ontwerper kun je bijna elk product waar je mee in aanraking komt benaderen vanuit het perspectief van een ontwerper. Echter was ik, en ben ik nog steeds, vaak verbaasd over hoe weinig duurzaamheid wordt opgenomen in een ontwerp. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik veel onderzoek gedaan naar duurzame textielen, met hele bijzondere uitkomsten! Voorbeelden zijn bedrijfjes die textiel maken van zeewier, hennep en andere snelgroeiende, meer milieu vriendelijkere planten. Ook bestaan er zelfs al experimenten met zelfhelende textielen. Vanaf deze realisatie viel mij het tekort aan duurzaamheid niet alleen op in producten, maar eigenlijk in alles waar ik mee in aanraking kom. 

 

Een mooi voorbeeld is kleding. De kledingbranche is een enorme vervuiler, onder andere door de enorme aanvraag die vanuit de hele wereld afkomstig is en door de snel doorlopende veranderingen in trends, wilt men te snel overstappen naar nieuwe stijlen en kledingstukken. Vooral onder de studenten is dit moeilijk te realiseren. Zij zitten in een periode waarin je jezelf ontdekt en je eigen stijl ontwikkelt, terwijl zij weinig te spenderen hebben. Dit herken ik ook bij mijzelf. Ik zie mode als een combinatie van kunst en een representatie van jouw eigen persoonlijkheid. Door middel van mode is het heel makkelijk om je persoonlijkheid door te laten stralen naar de buitenwereld. Ik vind het moeilijk om mijn veranderende interesses en mijn groeiende persoonlijkheid af te stellen op het budget voor kleding wat ik in mijn portemonnee heb zitten. 

 

Hierdoor wordt er over het algemeen al snel gebruik gemaakt van zogenaamde ‘fast fashion’; goedkope en leuke kleding die niet al te lang meegaat, waardoor je snel kan overschakelen mocht je een andere richting op willen gaan in je stijl. Een handige manier, zou je denken; als klimaatverandering geen rol zou spelen. Om het aanbod van de kleding te realiseren aan de vraag, worden er veel milieuvervuilende methodes gebruikt. 

 

Gelukkig is er in de afgelopen jaren de trend van vintage opgekomen. Voor veel studenten/ young professionals is dit een populaire manier om kleding te kopen die aan de ene kant uniek is, terwijl aan de andere kant duurzaam. Vaak gaat deze kleding nog langer mee ook. Ik zelf heb bijvoorbeeld meerdere spijkerbroeken uit een tweedehands winkel van ‘dure’ merken, die tweedehands net zoveel kosten als broeken van mindere kwaliteit in dezelfde prijsrange. 

X