Skip links

Pride Amsterdam 2020

Pride Amsterdam is een jaarlijks festival om te vieren dat je kunt zijn en mag houden van wie je wilt. Met gemiddeld 350.000 bezoekers van over de hele wereld, is Pride Amsterdam een van de grootste Pride evenementen in Europa. Dit jaar zou de 25e editie van Pride Amsterdam plaatsvinden, maar door de coronacrisis kan het festival helaas geen doorgang vinden. De organisatie van Pride Amsterdam heeft daarom besloten om het evenement grotendeels online te doen en daar draagt Nederland Maakt Impact deze week graag een steentje bij. In deze blog verkennen we hoe de Pride zich over de jaren ontwikkeld heeft.

Door: Noah van Meekeren

Wij mogen er zijn

Oorspronkelijk begon Pride als een herinneringsprotest aan de Stonewall Riots. In de wijk Greenwich Village van de Amerikaanse stad New York werd de gay bar Stonewall Inn al tijden getreiterd en gekleineerd door de politie. Eind juni 1969 besloten de LHBTI’ers uit deze wijk terug te vechten tegen de politie. Nog nooit werd er zo stevig weerstand geboden tegen discriminerend politiebeleid.  Voor de rellen hadden mensen die zich niet heteroseksueel identificeerden niet de mogelijkheid om hun seksuele oriëntatie of identiteit naar buiten te brengen. In 1970, een jaar na de rellen, was er een demonstratie van honderden mensen ter herinnering aan de opstand van de LHBTI-gemeenschap tegen het politiebeleid. Er was een heel duidelijk signaal dat werd afgegeven: wij mogen er zijn. De Prides die daarna in de hele wereld volgden, legden een focus op de trots van deelnemers om ‘uit de kast’ te zijn, op individuele vrijheid en op de diversiteit van de LHBTI-gemeenschap. Bedrijven en overheidsinstellingen begonnen ook mee te doen met de zogeheten Pride-marches.  De Prides hebben op deze manier een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van politieke en maatschappelijke acceptatie van diversiteit aan seksuele oriëntaties en identiteiten.

Pride in Nederland

Ook in Nederland worden begin jaren ’70 demonstraties gehouden voor de rechten van LHBTI’ers. Sinds 1979 vindt ieder jaar in een andere stad de Roze Zaterdag plaats. Vanaf 1996 wordt ieder jaar de Amsterdam Gay Pride georganiseerd, met in het bijzonder de Canal Parade: op de boten die dan door de Amsterdamse Grachten varen wordt een groot feest gevierd voor de vrijheden van de LHBTI-gemeenschap. Amsterdam staat er bekend om en is tevens de enige stad ter wereld die de Pride met zo een uitbundige botentocht viert.

Waarom Pride ook vandaag nog zo nodig is

Nog ieder jaar wordt de Amsterdam Gay Pride georganiseerd en in de tussentijd zijn de burgerlijke rechten voor mensen die zich niet heteroseksueel identificeren sterk verbeterd. Een veel gemaakte opmerking is dan ook: is dat wel nodig nog, zo’n Pride vandaag de dag? Het antwoordt op zo’n opmerking luidt natuurlijk: jazeker, de Pride is nog hartstikke nodig! Hoewel we van een verre weg zijn gekomen, is het nog niet heel lang geleden dat mensen in Nederland hun seksuele oriëntatie en identiteit moesten verzwijgen (en dit gebeurd nog steeds!). Bovendien werd pas in 1990 homoseksualiteit niet meer gezien als psychiatrische stoornis. Recente voorbeelden van bushokjes die vernield werden omdat er een reclame in staat waarin twee mannen zoenen geven ook aan dat de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap nog lang niet voltooid is. Of bijvoorbeeld het feit dat het woord ‘homo’ een gemakkelijk gebruikt scheldwoord is voor velen geeft blijk dat onze cafés, sportverenigingen en straten nog lang niet voor iedereen veilig zijn. Ook daarom staan we vandaag de dag nog steeds stil bij de Pride: om te vieren hoe ver we zijn gekomen, maar om te blijven strijden voor verdere emancipatie. Opdat je mag zijn en houden van wie je wilt.

X