Skip links

NedMI Boekenblog: Zomereditie

Dit is het perfecte weer om lekker te relaxen! En dat doe je natuurlijk het beste met een goed boek erbij. Team NedMI heeft weer een mooi lijstje samengesteld om te lezen, terwijl je geniet van de zon. Veel leesplezier!

The World is Flat – Thomas L. Friedman

Ooit een klantenservice gebeld en plots iemand uit India of Costa Rica aan de lijn gekregen? Dit is een zeer duidelijk voorbeeld van globalisering. Dit boek beschrijft in hoog detail de krachten en invloeden die in de huidige globalisering de drijvende motoren zijn achter de vorming en verandering van onze huidige samenlevingen.

Gratis Geld Voor Iedereen – Rutger Bregman

In dit boek speelt Brugman met het idee van een universele basisinkomen. Hij geeft er overtuigende argumenten en wetenschappelijk onderbouwde argumenten voor. Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan dit idee en concept is dat wij het hiermee mogelijk voor mensen om zonder ‘angst’ nieuwe dingen in het leven uit te proberen. Mensen hoeven niet meer bang te zijn om te stoppen met een baan die ze ongelukkig maakt, of mensen hoeven niet drie keer na te denken indien ze een bedrijf willen opzetten. Een universele basisinkomen zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over het veiligstellen van je basisbehoeftes, en het zorgt er ook voor dat je dieper kunt nagaan over wat je hier op aarde wilt volbrengen.

The Culture Map – Erin Meyer

De wereld bestaat uit verschillende culturen en dat weten wij allen maar al te goed. Wat wij niet zo goed kunnen is het ‘categoriseren’ van culturen. En dit gaat niet over culturen in hokjes plaatsen, maar over hoe je weet hoe jij je zou moeten gedragen binnen bepaalde culturen. Japanse rituelen en etiquette zijn anders dan de Nederlandse en het is belangrijk om hier bewust van te zijn.

Men without Women – Haruki Murakami

Dit boek beschrijft eenzaamheid op een speelse en humoristische manier.  In zeven korte verhalen lees je over verschillende mannen die op dat moment alleen zijn en hoe ze omgaan met de situaties waar zij zich in bevinden. Wat dit boek zo leuk maakt is de herkenbaarheid van de beelden die er worden geschetst en hoe zware situaties zo luchtig worden beschreven. Daarnaast heeft ieder verhaal een filosofisch tintje, wat je laat nadenken over wat je nou precies hebt gelezen.

Het Gouden Ei – Tim Krabbé

Deze psychoroman is een echte klassieker in de Nederlandse literatuur. Het verhaal begint met Rex en Saskia die op vakantie naar Frankrijk gaan. Onderweg stoppen ze bij een tankstation, waar Saskia uit het niets verdwijnt. Rex is nooit over haar verdwijning heen gekomen. Acht jaar later krijgt hij de kans om erachter te komen wat er precies met Saskia is gebeurd.

De Bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri

Dit boek schetst niet alleen een duidelijk beeld van een gebroken wereld, maar laat ook zien hoe twee mensen, die alles hebben verloren, blijven vasthouden aan hun dromen. De bijenhouder van Aleppo vertelt het verhaal van Nuri en zijn vrouw Afra. Door de oorlog verliezen ze alles wat hun lief is en vluchten uit Aleppo. Ze reizen door Turkije en Griekenland en hopen om in Engeland een nieuw bestaan op te bouwen. Het vluchtelingenleven valt hun zwaar, maar gaandeweg komen ze erachter dat zolang ze elkaar hebben, ze alles kunnen doorstaan.

Sapiens – Yuval Harari

Ik heb de neiging om af en toe volledig op te gaan in mijn werk en uitsluitend gefocust te zijn op hetgeen waar ik mee bezig ben. Wanneer ik dan toch een boek oppak is het vaak zo dat het even uitzoomen en met een hele andere blik naar de wereld kijken, erg verfrissend is. Sapiens, a brief history of human kind van Yuval Noah Harari, heeft precies dat effect en is daarom een van mijn favoriete boeken. In Sapiens worden chronologische hypotheses behandeld die verklaringen geven over hoe wij, de homo sapiens, in relatief korte tijd zo een dominante positie op de aarde hebben ingenomen. Waarom zijn de homo sapiens (nu nog) de enige menssoort? Welke eigenschappen zorgen ervoor dat wij zo effectief samen kunnen werken? Welke wetenschappelijke ontwikkelingen hebben de meeste invloed gehad op de expansie van onze soort? Door hierover na te denken kun je de complexe vraagstukken van vandaag in een heel interessant perspectief evalueren. Sapiens is naar mijn mening een echte must-read voor degenen die vaak de waarom-vraag stellen.

X