Skip links

Hoe Susanne Baars met een algoritme wereldwijd levens redt

Wereldwijd zijn er miljoenen patiënten met zeldzame genetische afwijkingen of zeldzame ziektes waarvoor nog geen behandeling mogelijk. Met SocialGenomics MOONSHOT heeft Susanne Baars een platform ontwikkeld waar deze patiënten met elkaar en met wetenschappers kunnen connecten om zo de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te versnellen. Op de topconferentie van Nederland Maakt Impact zal Susanne Baars komen vertellen over SocialGenomics MOONSHOT. In dit stuk lees je alvast een voorproefje op haar verhaal.

Door: Noah van Meekeren

Wie is Susanne Baars?

Susanne Baars groeide op met de verhalen van haar vader, die een arts met een specialisatie in genetica is. Haar vader vertelde haar dat kennis de sleutel is om via genetica nieuwe medicijnen of behandelingen te vinden. Als we eerder bewust zijn van genetische mutaties, dan kunnen we verder ziekteverloop verminderen of zelfs voorkomen. Iedere dag telt wanneer je een zeldzame ziekte hebt waar geen behandeling voor is. Susanne zag de link tussen kennis en zeldzame ziekten en besloot zich hier met SocialGenomics MOONSHOT voor in te zetten.

SocialGenomics MOONSHOT

SocialGenomics MOONSHOT vormt een netwerk waar patiënten met zeldzame genetische afwijkingen en/of zeldzame ziekten met elkaar in contact kunnen komen. Het overlijden van een meisje aan de andere kant van de wereld kan zo wellicht voorkomen worden doordat een jongen hier in Nederland dezelfde genetische afwijking informatie deelt over wat bij hem helpt. Zo kan niet alleen de behandeling verbeterd worden, maar kunnen ook betekenisvolle vriendschappen ontstaan. Daarnaast maakt SocialGenomics MOONSHOT gebruik van een geavanceerd algoritme om zo kennis over bepaalde genetische afwijkingen of ziekten inzichtelijk te maken voor wetenschappers. Zo kunnen deze wetenschappers sneller verbanden vinden tussen genetische afwijkingen of ziektes en bepaalde symptomen of het aanslaan van bepaalde behandelingen. Hiermee kunnen ziektes sneller worden opgespoord, behandeld en voorkomen worden.

NedMI Topconferentie

Tijdens de topconferentie zal Susanne meer vertellen over haar motivatie om SocialGenomics MOONSHOT op te richten en over de uitdagingen die zij ervaart tijdens het ondernemen van deze innovatieve startup. Mis dit niet en meld je hier aan voor de NedMI Topconferentie!

Kijk voor meer informatie over de topconferentie op www.nederlandmaaktimpact.nl

X