Skip links

Herdenken doen we samen

Door: Noah van Meekeren

Vanavond om 20:00 zal heel Nederland twee minuten stil zijn tijdens de Nationale Dodenherdenking. Nederland Maakt Impact onderstreept in deze blog het belang van herdenken en roept iedereen op mee te doen aan het stiltemoment.

Ieder jaar staan we twee minuten stil bij de slachtoffers van (oorlogs)geweld in de hele wereld. We leren van jongs af aan dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, door de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. De gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog waren voorafgaand in Nederland niet voor te stellen: het industriële schaal vervolgen, onderdrukken en vermoorden van minderheidsgroepen waaronder joden, Roma, Sinti, jehova’s getuigen en niet-heteroseksuelen behoort tot een van de gruwelijkste misdaden die ooit door de mensheid zijn gepleegd. Ook vandaag de dag zullen we moeten blijven waken tegen polarisering en het wegzetten van minderheidsgroepen. De vrijheid die zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar verdwijnen. De vrijheid voor iedereen zullen we iedere dag keihard voor moeten werken, zodat iedereen zonder angst in vrijheid kan leven.

Sta daarom vandaag om 20:00 stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Spreek je op deze wijze uit tegen polarisering, racisme en haat en voor vrijheid, gelijkheid en acceptatie.

Alleen samen geven we het signaal van ‘nooit meer af’.

 

X