Skip links

Herdenken doen we samen – De student die een verzetsheld werd

De openingsceremonie van #NedMI2020 vindt plaats bij Madurodam, de miniatuurstad dichtbij Den Haag. Maar wist jij dat Madurodam is opgericht als een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan verzetsheld George Maduro? Lees in ons derde stuk uit de reeks Herdenken doen we samen (in samenwerking met het Nederlands Dachau Comité) het verhaal van nog een verzetsheld, George Maduro, die in het concentratiekamp Dachau heeft gezeten.

Een internationale student die verzetsheld werd

George Maduro werd op 15 juli 1916 geboren op Curacao. Hij groeit op in een welvarende, Joodse familie en verhuist op zijn tiende naar Nederland om uiteindelijk een studie rechten te kunnen volgen aan de Universiteit in Leiden. Hij wordt in 1940, wanneer de oorlog uitbreekt, aangesteld als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. Hij geeft later op jonge leeftijd ook al leiding aan oudere mannen in de infanterie.

In Leidschendam, vlakbij Den Haag, wordt een belangrijk strategisch punt genaamd Villa Leeuwenbergh bezet door de Duitse strijdkrachten. Met slechts één machinegeweer dat werd doorgegeven loodst Maduro zijn mannen door een onmogelijke missie: de herovering van Villa Leeuwenbergh en daarbij het gevangennemen van een aantal Duitse parachutisten en een grote buit. De herovering betekende een bijzondere wederopstanding van de Nederlandse troepen rond Den Haag en zorgde ervoor dat de capitulatie enkele dagen werd uitgesteld.

Het verzet en zijn arrestatie

Hierna leidde Maduro een aantal verzetsactiviteiten, vooral spionagewerk. In mei 1941 wordt Maduro voor de tweede keer opgepakt en gevangengezet in het Oranjehotel in Scheveningen. Nadat hij later vrijgelaten wordt en moet onderduiken, belandt hij in Saarbrücken. Hier landt een bom op de gevangenis waardoor Maduro kon ontsnappen. Toch besluit hij eerst zijn medegevangenen uit het puin te helpen, wat te veel tijd kost. De Duitsers zijn op tijd om Maduro te arresteren en George Maduro wordt naar concentratiekamp Dachau getransporteerd.

Het leven in het kamp is ontzettend zwaar. Terwijl het einde van de oorlog in zicht is en de Duitsers aan de verliezende hand zijn, breekt de vlektyfus uit in de barakken. George Maduro overlijdt drie maanden voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van vlektyfus.

Madurodam

George Maduro zal voor altijd herinnerd worden als een held voor het Nederlandse volk. Zijn ouders willen daarom in samenwerking met de Nederlandse overheid een levend monument voor hun overleden zoon creëren. Boon van der Starp is op dat moment bezig met het opzetten van een miniatuurstad, waarvan de opbrengsten naar de bestrijding van tuberculose zouden gaan. De ouders van George Maduro geven Boon van der Starp het startkapitaal om de droom te verwezenlijken en zo wordt het park opgericht en vernoemd naar George: Madurodam. Daarnaast krijgt George Maduro na zijn dood – en dit is uniek – de Militaire Willems-Orde toegekend.

Hoewel tuberculose in bestreden is, werkt Madurodam nog iedere dag eraan om door middel van kinder goede doelen de droom van Boon van der Starp en de ouders van George Maduro te doen voortleven. In 2016 werd de honderdste verjaardag van George Maduro uitgebreid gevierd, onder andere met een biografie over George Maduro en een standbeeld van een jonge en volwassen George Maduro op het voorplein van het themapark.

Kijk voor meer informatie op www.dachau.nl

X