Skip links

Deze boeken moet je volgens het NedMI-team gelezen hebben!

De Corona-crisis heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. Een van de lichtpuntjes in deze donkere dagen is dat er nu tijd is om nieuwe hobby’s te ontdekken, oude hobby’s te herontdekken of nog meer tijd te besteden aan bestaande hobby’s. Voor sommigen is een van die hobby’s het lezen van boeken, omdat lezen een uitlaatklep kan bieden. Daarom delen een aantal bestuursleden uit het NedMI-team drie boeken die je gelezen moet hebben!

Door: Noah van Meekeren

 

Noah, secretaris

  1. De Marshmallow test – verbeter je zelfbeheersing

Stel je voor: je stopt een kind in een ruimte met een tafel waarop slechts een bel en een bord met een marshmallow staan. Het kind krijgt de keuze zodra de onderzoeker de kamer verlaat: of hij/zij mag deze marshmallow direct nemen, of hij/zij wacht tien minuten en krijgt dan een tweede marshmallow erbij. De keuze is dus tussen een lagere prijs nu of een hogere maar later opeisbare prijs. De inzichten die psycholoog Walter Mischel verwierf met de marshmallow test bleken van grote waarde in het onderzoek naar wilskracht en zelfbeheersing. Dit boek biedt een interessante kijk op ons eigen gedrag en biedt ook inzichten waarmee je zelf de verleiding kan weerstaan.

  1. Sander Schimmelpenninck & Ruben van Zwieten – Elite Gezocht

De titel van dit boek spreekt je wellicht helemaal niet aan, maar vergis je niet! In Elite Gezocht bespreken Schimmelpenninck en Van Zwieten de trends die te zien zijn onder de hedendaagse Nederlandse elite. Een elite die vergeten is dat hun succes is ontstaan uit deze maatschappij (en niet zozeer zoals zij denken uit hun eigen prestaties) en zich tegelijkertijd terugtrekken uit de samenleving. Het boek maakt je niet alleen bewust van je eigen privileges, maar zorgt ook voor inzichten verpakt in een flinke dosis humor. Een boek dat je met plezier in een ruk uitleest.

  1. Malcolm Gladwell – Uitblinkers

Uitblinkers (oorspronkelijk: Outliers) gaat over de illusie van onze meritocratie (prestatiemaatschappij). Met anekdotes, wetenschappelijke inzichten en grappige feitjes wil hij ons ervan overtuigen dat ons huidige beeld van succes niet strookt met de werkelijkheid. Het boekt leest goed weg en vertelt onder andere de verhalen van The Beatles, Bill Gates, advocaten in New York en topsporters en over hoe hun omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat zij de top hebben bereikt. Een verhelderend boek dat succes relativeert en hopelijk de prestatiedruk in onze maatschappij vermindert.

Joanna, App development

  1. Rutger Bregman – De meeste mensen deugen

De Engels vertaling heet ‘Humankind: A Hopeful History’. En dat is niet voor niets. Dit boek bracht een beetje hoop in m’n leven. De boodschap van het boek is duidelijk: Mensen zijn helemaal niet zo slecht als we vaak denken, en hier is het bewijs. Vooral het feit dat deze mooie boodschap wordt ondersteund door degelijk bewijs is een hele opluchting.

  1. Hannah Fry – Liefde volgens de Wiskunde

Dit boek is gewoon erg leuk. Deze wiskundige laat met humor zien hoe wiskunde overal is, dus ook tijdens het online daten of als je zo nauwkeurig mogelijk wilt inschatten hoeveel van de uitgenodigde gasten daadwerkelijk op je bruiloft komen opdagen. Je hoeft geen echte wiskundige te zijn om dit boek te begrijpen of leuk te vinden (dat ben ik ook niet). Misschien moet je wel een beetje Nerdy zijn (en dat ben ik zeker wel).

  1. Patrick Rothfuss – De Kronieken van Kvothe

Deel 1 en 2 heb ik in 2014 gelezen. En toen nog een keer een aantal jaar later, en nog een keer. Vandaag heb ik net deel 2 voor de vierde keer uit! En daarom moesten deze boeken op mijn lijstje met aanraders. Het heeft alles. Een goed verhaal, leuke karakters, spanning, actie en avontuur, veel drama en emotie. Het enige nadeel is dat het laatste deel van de serie, deel 3, nog steeds niet is gepubliceerd.

Hoessein, voorzitter

  1. Yuval Noah Harari – Sapiens

Wist je dat de rode pepers in India van origine uit Mexico komen? Dit boek beschrijft een zodanige geschiedenis van de mens wat ervoor zorgt dat je begrijpt waarom de huidige wereld is zoals die is. Je hoeft niet alle beschrijvingen te geloven, of eens te zijn, maar het boek beschrijft wel een overtuigend beeld.

  1. Marco Polo – The travels of Marco Polo

In de 14e eeuw bestonden er culturen in Azië die kannibalisme als norm hadden. En dit is maar één van de sterke contrasten met nu dat dit boek beschrijft. Marco Polo is een Venetiaan die de zijderoute afreisde en onderweg allerlei verschillende culturen, normen en waarden tegenkwam. Hij eindigde in de gevangenis en had een celmaat die zijn reis en verhalen vastlegde. Het boek zorgt ervoor dat je normen, waarden en culturen in perspectief plaatst en het besef krijgt dat ook de huidige ‘regels’, die wij als maatschappij en cultuur volgen, van ‘korte’ duur zijn en onderhevig aan verandering.

  1. Albert Hourani – Een geschiedenis van de Arabische volken

Om begrip te krijgen van de verschillende volkeren, de geopolitieke verhoudingen, de dialecten, de filosofische benaderingen, de uitgebrachte kennis, en de huidige situatie van en in het Midden-Oosten, dan is dit boek een aanrader. Het is de auteur gelukt om de geschiedenis van het Midden-Oosten, en specifiek die van Arabische gebieden, op een toegankelijke manier in hoog detail vast te leggen. De beschreven gebeurtenissen zorgen ervoor dat je gefascineerd raakt door het gebied en er wellicht van begint te houden.

 

X