Skip links

Ambassadeur van planeet Aarde

De ruimtevaart is recent weer helemaal op de kaart gezet: de Amerikaanse bedrijven SpaceX en Blue Origin zijn de afgelopen jaren in een hevige concurrentiestrijd gewikkeld, en ook China, Rusland, Japan en Israël hebben ambitieuze, buitenaardse plannen. Nederland heeft aan de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) een bekend astronaut geleverd: André Kuipers. Hij had de eer om op maar liefst twee ruimtemissies te mogen gaan. Tegenwoordig vertelt André Kuipers in lezingen hoe het is om in de ruimte te zijn en hoe vanuit de ruimte te zien is hoe kwetsbaar onze aarde is. Zijn boodschap: laten we zuinig zijn op onze planeet. In dit stuk lees je alvast een voorproefje op zijn verhaal.

Door: Noah van Meekeren

Wie is André Kuipers?

André Kuipers ging na zijn studie geneeskunde aan de slag als keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht. Hier deed hij onderzoek naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Zo kwam hij in aanraking met de ruimtevaart. Hierna werd André arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

In 1998 werd André Kuipers geselecteerd als astronaut en kwam hij in een groep van astronauten die een ruimtemissie kon maken namens de ESA. In 2004 had André Kuipers na jarenlang training eindelijk zijn eerste ruimtemissie te pakken: missie DELTA (Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research). In elf dagen deed hij allerlei wetenschappelijk onderzoek in de ruimte, van biologie en geneeskunde tot natuurkunde en aardobservatie. Kuipers was nog niet klaar met ruimtereizen na deze relatief korte missie. In 2011 kwam er een tweede kans voor Kuipers toen hij mee mocht met de ISS Expedition 30/31, ook wel bekend als PromISSe. Tijdens de missie – die 193 dagen duurde – voerde Kuipers 50 ESA-experimenten uit. Kuipers moest daarbij ook het zogeheten ATV (een soort ruimtevaartuig) aan het internationale ruimtestation koppelen.

Tijdens zijn missie nam hij Nederlanders via live verbindingen mee in de avonturen van het internationaal ruimtestation. Na de succesvolle missie landde hij in 2012 weer veilig op aarde.

Wat doet André Kuipers nu?

Tegenwoordig geeft André Kuipers lezingen over zijn leven in de ruimte. Hij promoot wetenschap en techniek bij jongeren en vraagt aandacht voor klimaatverandering. Als geen ander heeft André Kuipers namelijk gezien hoe kwetsbaar de aarde is en waarom we nu ons best moeten doen om de aarde te beschermen.

Er is vooralsnog geen planeet B voor mensen, dus we zullen zuinig moeten zijn met de planeet waar we nu leven. Deze boodschap wil André Kuipers aan jou overdragen tijdens de topconferentie van Nederland Maakt Impact. Tegelijkertijd zal hij unieke beelden van zijn ruimtemissies met ons delen en wil hij met jou het gesprek aangaan over hoe we gezamenlijk beter voor onze aarde kunnen zorgen

 

X